Categories
Tips Hartanah

MRTA/MRTT vs MLTA/MLTT : Mana Yang Terbaik?

Pernah anda dengar tentang insuran rumah? Dengar je perkataan insuran mesti anda akan fikir kena bayar bulan-bulan. Tidak semestinya! Terdapat dua jenis insuran yang biasa ditawarkan apabila anda membeli rumah iaitu MRTA/MRTT dan MLTA/MLTT. Jom saya terangkan apakah MRTA/MRTT dan MLTA/MLTT serta perbezaannya.

 

Apa maksud MRTA / MRTT & MLTA / MLTT?

MRTA bermaksud mortgage reducing term assurance manakala MRTT bermaksud mortgage reducing term takaful.

MLTA pula bermaksud mortgage leveling term assurance manakala MLTT bermaksud mortgage leveling term takaful.

Apakah perbezaan assurance dan takaful serta reducing dan leveling? Saya akan terangkan dalam bahagian seterusnya.

 

Konvensional dan Takaful

mrta

Perbezaan assurance dan takaful adalah Assurance adalah perlindungan insuran untuk pembiayaan hartanah konvensional manakala Takaful adalah perlindungan insuran untuk pembiayaan islamik. Pembeli hartanah beragama islam digalakan untuk mengambil insuran jenis ini.

Secara kesimpulannya, MRTA / MLTA adalah pilihan terbaik jika anda membuat pembiayaan hartanah secara konvensional manakala MRTT / MLTT pula adalah pilihan terbaik jika anda pilih pembiayaan islamik.

 

Beza “R” Dan “L” Dalam MRTA/MRTT & MLTA/MLTT

“R” bermaksud Reducing
“L” bermaksud Leveling

Terdapat perbezaan dari segi pembayaran premium dan juga perlindungan hartanah bagi insurans jenis reducing dan leveling. Saya akan terangkan perbezaan dua kategori insuran ini dalam bahagian seterusnya.

 

MRTT/MRTA

Insuran jenis ini kebiasaannya akan dicampurkan sekali dengan pembiayaan hartanah. Untuk pembeli rumah pertama, margin pembiayaan anda akan menjadi 90% + 5%. Tambahan 5% ini adalah lebihan wang yang ditawarkan oleh bank untuk kos guaman, MRTA/MRTT dan juga kos valuation.

MRTA / MRTT hanya perlu dibayar sekali sahaja ketika dalam proses pembelian hartanah. Nilainya juga adalah lebih rendah jika dibanding dengan MLTT/MLTA.

Sekiranya berlaku kematian pemilik hartanah, insurans MRTT/MRTA akan membayar baki hutang hartanah dengan bank. Tiada nilai “cash value” dalam insuran ini.

Nilai insuran juga menurun mengikut baki hutang pembiayaan hartanah dengan bank.

Pesanan dari saya, pastikan perlindungan MRTA/MRTT hartanah anda mengikut perancangan matlamat pembelian anda. Katakan anda merancang untuk tinggal selamanya maka, ambil penuh 35 tahun atau mengikut jangka masa hutang yang ditetapkan oleh bank.

 

MLTT/MLTA

Insuran rumah jenis ini lebih berbentuk hampir sama seperti insuran peribadi atau “Life” insuran. Insurans ini tidak termasuk dalam pembiayaan hartanah. Premiumnya perlu dibayar setiap bulan dan kosnya agak mahal. Selain itu, wujud risiko “defaults” sekiranya anda lapse atau lewat membayar premium bulanan.

Namun begitu, insuran ini mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan MRTT/MRTA. Antaranya ialah;

  • Jika berlaku kematian, waris bakal miliki sejumlah wang dalam bentuk “Cash” bagi melangsaikan hutang rumah tersebut.
  • Nilai “Cash” tersebut kebiasaannya sama dengan jumlah pembiayaan hartanah dan kekal selagi anda tidak lapse bayaran premium.
  • Sebaiknya waris langsaikan dulu hutang pembiayaan hartanah dengan bank terdahulu sebelum duit tersebut digunakan untuk tujuan lain.
  • Boleh dipindah kepada hartanah lain, bermaksud jika hartanah A yang awalnya dilindungi tadi sudah dijual, ianya boleh dipindah kepada hartanah B atau ke C.

 

Kesimpulan

Kedua-dua insuran rumah di atas mempunyai kebaikan dan kelemahan masing masing anda boleh pilih mengikut kemampuan anda untuk memilih mana terbaik untuk anda. Namun perlu saya ingatkan, untuk pembeli beragama islam, anda wajib memilih sama ada MRTT atau MLTT sahaja. Hal ini kerana melanggan insuran konvensional adalah salah dari sisi agama Islam.

The post MRTA/MRTT vs MLTA/MLTT : Mana Yang Terbaik? appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal MRTA/MRTT vs MLTA/MLTT : Mana Yang Terbaik? telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah

Tips Beli Rumah Pelaburan: Booster Hartanah

Beli rumah pelaburan tidaklah semudah seperti membeli rumah untuk duduk sendiri. Hal ini kerana apabila kita melabur dalam hartanah, hartanah yang dilaburkan itu mesti mendatangkan keuntungan sama ada keuntungan sewaan dan juga keuntungan melalui kenaikan harga hartanah. Tapi macam mana nak tahu kalau hartanah yang anda laburkan itu akan memberikan keuntungan pada masa akan datang? Jawapannya adalah Booster Hartanah.

 

Tips Beli Rumah Pelaburan: Apa tu Booster Hartanah?

Property booster ni kata mudahnya adalah elemen-elemen yang membuatkan hartanah tersebut mudah disewakan dan juga elemen yang menaikkan nilai jual hartanah dalam masa tempoh 5 hingga 10 tahun akan datang.

Pelabur gemar membeli hartanah yang ada booster kerana hartanah ini sebab senang untuk disewakan dan sekiranya hartanah ini dijual, boleh dapat untung lagi! So apakah elemen-elemen property booster yang dimaksudkan tu?

 

Tips Beli Rumah Pelaburan: Elemen-Elemen Property Booster

Booster Infrastruktur

Infrastruktur yang dimaksudkan adalah jalan raya, lebuh raya dan pengangkutan awam. Kenapa? Yelah bila dah ada jalan raya atau lebuh raya yang boleh menghubungkan dari satu bandar ke bandar yang lain dalam masa yang singkat, senang untuk seseorang bergerak ke mana-mana jer sama ada ke tempat kerja atau ke tempat hiburan.

Selain dari jalan raya/lebuh raya, terdapat booster kedua terpenting iaitu pengangkutan awam seperti bas, LRT, MRT dan Monorel.

Sesetengah rakyat Malaysia lebih gemar menggunakan pengangkutan awam dari kenderaan sendiri kerana dapat mengelak dari kesesakan trafik dan juga kerana tempat kerja mereka dekat dengan stesen pengangkutan awam.

Ramai yang nak beli atau sewa hartanah yang dekat dengan booster infrastruktur ini terutama pelabur tapi jumlahnya tak banyak. Sebab tu harganya boleh naik cepat walaupun anda jual lepas 5 tahun. Pastikan anda beli rumah pelaburan yang ada booster infrastruktur ya!

 

Booster Komersial

tips beli rumah pelaburan : booster populasi

Booster ini menjadi pilihan pelabur yang tinggal di bandar. Ianya adalah pembangunan yang menjurus kepada tarikan peluang pekerjaan seperti kewujudan pejabat-pejabat, kilang dan premis kerja lain-lain. Ramai orang suka beli hartanah yang mempunyai booster komersial kerana jarak antara rumah dan tempat kerja mereka dekat.

Selain dari premis perkerjaan, terdapat juga booster lain seperti pusat beli belah, pusat tarikan pelancong dan pusat hiburan. Bagi rakyat Malaysia yang tinggal di bandar seperti di Kuala Lumpur, booster ini amat penting kerana disinilah tempat mereka berehat dan tenangkan fikiran selepas waktu kerja atau di hujung minggu.

Pusat beli belah juga menjadi pilihan orang ramai kerana pusat beli belah menawarkan pelbagai barang keperluan harian dan ada sesetengah pusat beli belah mempunyai kemudahan ekstra seperti bank, mesin atm dan pejabat pos.

Ramai yang nak beli atau sewa hartanah yang dekat dengan booster komersial tapi jumlahnya tak banyak. Sebab tu harganya boleh naik cepat walaupun anda jual lepas 5 tahun. Pastikan juga anda beli rumah pelaburan yang dekat dengan booster infrastruktur ya!

 

Booster Populasi

tips beli rumah pelaburan : booster populasi

Booster populasi ini bermaksud kawasan itu selesa untuk didiami kerana mempunyai infrastruktur seperti dekat dengan pusat pengajian (tadika, sekolah dan universiti), pusat kesihatan (hospital, klinik dan farmasi), restoran, pusat kewangan (mesin atm & bank) dan pusat ibadah (masjid, gereja, tokong atau kuil). Kebiasaannya rakyat Malaysia yang sudah berkeluarga lebih cenderung memilih booster populasi.

 

Kesimpulan

Setiap booster mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan memberi impak yang berbeza kepada hartanah anda. Apa-apa pun sebelum membuat pelaburan hartanah, selidik dulu hartanah tersebut dengan teliti dan pastikan hartanah tersebut benar-benar berkualiti.

The post Tips Beli Rumah Pelaburan: Booster Hartanah appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Tips Beli Rumah Pelaburan: Booster Hartanah telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah

Siapakah Ejen Hartanah & Apakah Fungsi Mereka?

Siapakah Ejen Hartanah / Real Estate Negotiator (REN)?

Ejen hartanah adalah individu yang diberi lesen oleh Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH) dalam menguruskan proses jual beli, sewaan atau pajakan hartanah. Mereka juga dikenali sebagai Real Estate Negotiator (REN). Lesen ini tidak bersifat kekal. Lesen ini boleh ditarik balik sekiranya mereka tidak mematuhi undang-undang yang ditetapkan ketika menjalankan urusniaga.

Untuk menjadi ejen hartanah berdaftar, mereka wajib mengikuti kursus di Institut Ejen Hartanah Malaysia (MIEA) dan mendapatkan sijil pengiktirafan setelah tamat kursus tersebut.

Kemudian, mereka juga wajib berdaftar dengan agensi hartanah dan mendapatkan nombor kad identiti beserta nombor ID unik yang dikeluarkan oleh Lembaga Penilai, Pentaksir & Ejen Harta Tanah Malaysia (LPPEH).

Perbezaan antara REN dan juga broker haram ialah aktiviti mereka dipantau oleh LPPEH. Sebarang aktiviti penipuan boleh dikenakan tindakan keras.

Selain dari itu, pembeli atau penjual hartanah juga boleh menyemak status pendaftaran REN di laman sesawang LPPEH.

Contoh kad identiti REN;

kad ejen hartanah berdaftar

 

Bidang Kerja Ejen Hartanah / Real Estate Negotiator (REN)

REN bertindak sebagai orang tengah antara pembeli dengan pihak bank dan juga peguam.

Untuk pihak penjual pula, REN bertindak sebagai orang tengah antara penjual dan peguam.

REN bertanggungjawab dalam menguruskan hal-hal berkaitan urusan jual beli hartanah. Mereka juga adalah orang yang bertanggungjawab untuk mencari pembiayaan perumahan terbaik pada pembeli,  mencari peguam terbaik untuk menguruskan segala prosedur dalam proses jual beli hartanah.

Selain dari itu, mereka juga akan sentiasa mengikuti perkembangan peguam dan pihak bank dan mereka juga orang yang bertanggungjawab mengingatkan peguam dan pihak bank supaya menyelesaikan semua prosedur dalam masa yang ditetapkan.

 

Berapa Jumlah Caj Perkhidmatan Yang Dikenakan Pada Pemilik Hartanah?

Caj perkhidmatan yang dibenarkan oleh Lembaga Penilai, Pentaksir & Ejen Harta Tanah Malaysia untuk dikenakan kepada pelanggan adalah hanya sebanyak 3.18% sahaja termasuk SST dari nilai jual hartanah. Caj perkhidmatan ini juga disebut sebagai earnest deposit dan caj ini ditolak dari harga jualan hartanah. Perlu diingatkan bahawa caj perkhidmatan ini perlu dibayar pada agensi hartanah dan bukan pada REN. Caj perkhidmatan bersifat tidak tetap dan akan dipulangkan semula kepada pihak pembeli sekiranya permohonan pembiayaan rumah pembeli di bank ditolak.

 

Bayaran Lain Selain Caj Perkhidmatan

Bayaran lain yang biasa dikenakan selain caj perkhidmatan ialah yuran guaman. Kebiasaannya pihak peguam akan mengeluarkan invois secara terus kepada pembeli.

The post Siapakah Ejen Hartanah & Apakah Fungsi Mereka? appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Siapakah Ejen Hartanah & Apakah Fungsi Mereka? telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah

Tips Buat Keuntungan Dengan Pelaburan Hartanah

Dalam pelaburan hartanah, anda seringkali akan terdengar bahawa melabur dalam hartanah pasti menguntungkan. Namun bukan semua jenis hartanah boleh menguntungkan anda. Terdapat 3 indikator yang akan menentukan sama ada hartanah yang bakal anda labur akan mendatangkan keuntungan pada anda atau pun tidak.

 

Indiktor Pelaburan Hartanah 1: Aliran Tunai Sewaan Hartanah

cashflow pelaburan hartanah

Aliran tunai sewaan bermaksud baki pendapatan sewaan hartanah anda selepas ditolak ansuran bulanan hartanah, utiliti, cukai tanah, cukai pintu, caj penyelenggaraan dan lain-lain. Dalam dunia hartanah, terdapat dua kategori aliran tunai sewa iaitu aliran tunai sewaan positif dan negatif.

Aliran tunai sewaan positif berlaku apabila kutipan sewaan hartanah anda lebih tinggi dari ansuran bulanan dan kos-kos lain yang terlibat dalam dalam menyelenggara hartanah anda. Dalam situasi ini, anda  mendapat keuntungan dari sewaan hartanah anda. Ini patut menjadi sasaran utama anda apabila anda memulakan pelaburan hartanah.

Aliran tunai sewaan negatif berlaku apabila kutipan sewaan hartanah anda lebih rendah dari ansuran bulanan dan kos-kos lain yang terlibat dalam menyelenggara hartanah anda. Dalam situasi ini, anda mendapat kerugian dari sewaan hartanah anda.

 

Macam mana nak kenal pasti sama ada pelaburan hartanah anda bakal memberikan aliran tunai sewaan positif?

Jawapannya mudah sahaja. Sebelum anda membuat pelaburan hartanah, buat tinjauan dan kenalpasti elemen wajib di bawah;

  • Lokasi hartanah
  • Kesediaan pengangkutan awam sekitar hartanah
  • Harga rumah beserta ansuran bulanan
  • Cukai tanah, cukai pintu dan caj penyelenggaraan
  • Kadar sewaan mengikut strategi (sewa satu rumah, sewa bilik atau sewa mengikut individu)

 

Indiktor Pelaburan Hartanah 2: Cashback atau Pulangan Wang

cashflow pelaburan hartanah

Cashback atau pulangan wang dalam pelaburan hartanah bermaksud anda mendapat pulangan wang apabila membeli hartanah. Kebiasaannya cashback berlaku kepada pembeli hartanah menaikkan harga jual yang dinyatakan dalam perjanjian jual beli S&P lebih tinggi dari harga yang dipersetujui oleh pembeli dan penjual. Lebihan wang dari jual beli tersebut akan diserahkan kepada pembeli dan ia dinamakan cashback. Kenapa anda perlukan cashback? Kerana duit ini bakal digunakan semula untuk memastikan hartanah anda dapat disewakan semula selepas beli.

 

Macam mana nak dapatkan cashback dalam pelaburan hartanah?

Langkah 1: Pemilihan Hartanah, Semak Market Value dan Harga Jualan Semasa Hartanah Tersebut.

Pilih hartanah yang anda nak beli dan selepas anda dah kenal potensi pelaburan hartanah tesebut. Buat semakan market value dan semakan harga jualan semasa hartanah tersebut. Anda disarankan menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar untuk membuat semakan market value dan semakan harga jualan hartanah semasa. Kemudian, labur pada hartanah dengan harga jualan yang rendah dari harga transaksi pasaran. Akhir sekali, mark-up loan anda untuk dapatkan cashback.

 

Langkah 2: Kira Kos Terlibat Apabila Membeli Hartanah Tersebut.

Kirakan kos yang terlibat apabila membeli hartanah tersebut. Kebiasaannya kos yang terlibat adalah;

  • Yuran Agensi Hartanah (3.18% dari harga jualan)
  • Baki Deposit Dibayar Kepada Pemilik Rumah (6.82% dari harga jualan)
  • Yuran Guaman Perjanjian Jual Beli (S&P)
  • Setem Duti Perjanjian Jual Beli (S&P)
  • Yuran Guaman Perjanjian Pinjaman Pembiayaan (Loan Agreement)
  • Setem Duti Perjanjian Pinjaman Pembiayaan (Loan Agreement)
  • Yuran Penilaian Hartanah (Valuation)
  • Kos Insurans Hartanah (MRTA / MLTA atau MRTT / MLTT)

Kemudian, jumlahkan semua kos di atas untuk tahu kos terlibat semasa membeli hartanah tersebut. Secara amnya, jumlah kos di atas adalah sebanyak 15% dari harga market value.

 

Langkah 3: Kira Cashback Yang Bakal Anda Dapat Dari Pelaburan Hartanah

Untuk kira cashback anda, langkah pertama ialah kirakan jumlah pinjaman pembiayaan hartanah yang bakal anda dapat.

Sebagai contoh, hartanah ini adalah hartanah pertama anda dan anda dapat margin pembiayaan sebanyak 90%. Market value pula adalah sebanyak RM 300,000. Darabkan Jumlah market value dengan margin pembiayaan anda.  Jumlah pembiayaan yang bakal anda dapat ialah;

90% x RM 300,000 = RM 270,000

Kemudian, tolak Jumlah pembiayaan dengan harga jual hartanah dan juga kos-kos terlibat apabila membeli hartanah tersebut.

Harga Jual Hartanah: RM 200,000

Kos-Kos Terlibat Apabila Membeli Hartanah (15% dari Market Value): RM 200,00 x 15% = RM 30,000

Anggaran Cashback Bersih Anda: RM 270,000 – (RM 200,000 + RM 30,000) = RM 40,000

 

Keburukan Cashback

Keburukan cashback ialah akan berlaku peningkatan pada bayaran ansuran bulanan anda kerana anda membuat pembiayaan hartanah tersebut pada harga yang tinggi. Ini akan memberi kesan pada portfolio pelaburan hartanah anda!

Ukur kemampuan diri anda dan kenal pasti sama ada anda mampu membayar ansuran tersebut atau tidak. Sejujurnya, cashback yang anda dapat itu bukanlah percuma, sebaliknya ia adalah pembiayaan bank kepada anda dan anda perlu membayar cashback tersebut dengan kadar faedah 4%-5%  setahun untuk tempoh 30 tahun!

Saranan saya, gunakan wang cashback untuk buat renovasi pada hartanah anda supaya anda dapat menaikkan harga sewaan hartanah anda. Anda boleh gunakan wang ini untuk buat total makeover ataupun membuat partition untuk tambah bilik ekstra dalam hartanah anda.

 

Capital Appreciation/Kenaikan Nilai Harga Hartanah

capital appreciation pelaburan hartanah

Capital appreciation bermaksud kenaikan nilai aset hartanah anda setiap tahun. Ini adalah senjata utama anda dalam pelaburan hartanah anda!

Sebagai contoh, anda membeli apartment Mentari Court pada harga RM 220,000 pada tahun 2013. Pada tahun 2018, anda menjual hartanah tersebut pada harga pasaran iaitu sebanyak RM 350,000. Capital gain hartanah anda dari tahun 2013 hingga tahun 2018 adalah sebanyak RM 350,000 – RM 220,000 = RM 130,000.

 

Macam mana nak kenal pasti hartanah yang ada capital appreciation?

Terdapat beberapa faktor dan info yang akan menaikkan nilai hartanah itu sendiri. Faktor & info berikut adalah;

Harga hartanah

  • Apabila membuat pelaburan hartanah, pastikan harga hartanah yang anda bakal beli lebih rendah dari harga transaksi biasa. Sebagai contoh, harga transaksi biasa untuk sebuah apartment di Cheras berharga RM 250,000. Namun anda dapat membeli sebuah unit di sana pada harga RM 200,000. Di situ anda dah untung sebanyak RM 50,000!

 

Lokasi hartanah

  • Lokasi juga memainkan peranan. Sekiranya hartanah yang anda labur terletak di kawasan bandar yang sedang membangun, permintaan akan menjadi tinggi setiap tahun dan sekaligus menaikkan nilai harga hartanah anda setiap tahun.
  • Sekiranya hartanah anda berdekatan dengan jalan raya utama dan laluan pengangkutan awam, ini adalah bonus untuk anda kerana permintaan terhadap hartanah anda akan menjadi lebih tinggi.

 

Rekod kenaikan harga hartanah

  • Ini juga penting sebagai indikator menunjukkan kawasan pelaburan hartanah anda mempunyai permintaan sejak beberapa tahun lepas.
  • Anda boleh lihat rekod kenaikan harga hartanah anda di laman web ini: https://www.brickz.my/

The post Tips Buat Keuntungan Dengan Pelaburan Hartanah appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Tips Buat Keuntungan Dengan Pelaburan Hartanah telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah

Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Membeli rumah dengan ejen hartanah adalah pilihan bijak sekiranya anda kurang arif tentang selok-belok dalam membeli rumah atau anda baru pertama kali nak beli rumah. Namun pastikan anda menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar. Untuk kenalpasti ejen hartanah berdaftar, anda boleh rujuk artikel ini: Panduan Kenalpasti Ejen Hartanah Berdaftar. Dalam artikel ini, saya akan terangkan beberapa prosedur beli rumah dengan ejen hartanah yang wajib anda ikut sekiranya anda menggunakan khidmat ejen hartanah.

 

Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah 1: Viewing

prosedur beli rumah

  1. Pembeli perlu melawat dahulu hartanah yang akan dibeli.
  2. Pastikan hartanah dalam keadaan baik, tiada kebocoran dan kerosakan-kerosakan lain.
  3. Sekiranya ada kerosakan ‘minor’ atau ‘major’, pastikan penjual membaiki semua kerosakan sebelum penyerahan milikan hartanah tersebut.
  4. Sekiranya penjual tidak ingin membaiki kerosakan yang ada, pembeli perlu bertegas dengan penjual supaya menurunkan harga jualan supaya duit lebihan dapat digunakan untuk membaiki segala kerosakan yang ada.

 

Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah 2: Tandatangan Booking Form/OTP

prosedur beli rumah

  1. Sekiranya pembeli berminat dengan hartanah tersebut, pembeli perlu mengisi dan menandatangani borang offer to purchase (OTP).
  2. Kemudian, pembeli perlu membuat bayaran earnest deposit iaitu sebanyak 3.18% kepada agensi dan bukan kepada akaun persendirian agen!
  3. Dalam borang offer to purchase (otp) pembeli wajib bertegas dengan agen untuk memasukkan syarat bahawa wang “earnest deposit” pembeli perlu dikembalikan jika permohonan pinjaman pembiayaan hartanah pembeli tidak lulus.
  4. Pembeli juga wajib bertegas dengan agen untuk memasukkan syarat penjual akan membaiki semua kerosakan sebelum penyerahan milikan hartanah tersebut.

 

Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah 3: Mohon Pembiayaan Bank

  1. Dalam borang OTP ada dinyatakan pembeli dan penjual perlu untuk memasuki perjanjian jual beli dalam masa 21 hari bekerja dari tarikh surat tawaran membeli tersebut ditandatangani, jika tidak wang “earnest deposit” pembeli akan dikira hangus.
  2. Oleh itu, pembeli wajib bertegas dengan agen untuk memohon pembiayaan bank bagi pembelian hartanah tersebut dan keputusan permohonan beserta surat mesti keluar dalam masa 21 hari bekerja dari tarikh otp ditandatangan.
  3. Setelah pembeli membuat bayaran earnest deposit, borang offer to purchase yang lengkap (yang telah ditandatangani oleh penjual dan pembeli) akan digunakan untuk permohonan pembiayaan bagi hartanah yang bakal dibeli.

 

Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah 4: Penyediaan Perjanjian S&P/SPA

prosedur beli rumah

  1. Setelah permohonan pinjaman anda diluluskan, pembeli perlu melantik seorang peguam untuk menyediakan dokumen perjanjian jual beli (S&P/SPA)
  2. Pembeli boleh menggunakan peguam sendiri atau peguam yang disyorkan oleh agen hartanah.
  3. Sila kemukakan dokumen yang diperlukan untuk penyediaan perjanjian jual beli (S&P/SPA) iaitu:
    1. Alamat hartanah yang ingin dibeli;
    2. Harga jualan hartanah
    3. Salinan geran hartanah
    4. Salinan perjanjian jual beli antara penjual dengan pemilik hartanah terdahulu
    5. Pembeli juga perlu membayar yuran guaman dan kadar guaman ini telah ditetapkan oleh Majlis Peguam Malaysia.

 

Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah 5: Tandatangan S&P

  1. Setelah S&P telah siap disediakan oleh peguam yang dilantik, penjual dan pembeli akan menandatangani S&P/SPA ini.
  2. Pembeli perlu membayar baki 6.82% sebagai baki wang deposit 10% kepada penjual.
  3. Baki 6.82% boleh dibayar melalui pengeluaran KWSP akaun 2.
  4. Kebiasaannya, proses pengeluaran wang dari KWSP akaun 2 mengambil masa 5 ke 14 hari bekerja.
  5. Baki 90% harga jualan hartanah pula perlu dibayar dalam masa 90 hari dari tarikh S&P/SPA.
  6. Pembeli juga diberi tempoh lanjutan selama 30 hari selepas tamat tempoh 90 hari yang dinyatakan di atas untuk menyelesaikan keseluruhan baki harga jualan kepada penjual.
  7. Sepanjang tempoh lanjutan tersebut, pembeli akan dikenakan kadar faedah 8% setahun dan dikira pada kadar harian terhadap baki harga jualan yang belum dibayar kepada penjual.

 

Prosedur 6: Follow-Up

  1. Pembeli dinasihatkan supaya sentiasa mengikuti perkembangan peguam dalam proses kerja S&P/SPA dan pastikan supaya keseluruhan harga jualan dapat dijelaskan kepada penjual dalam tempoh yang ditetapkan.
  2. Sekiranya tidak dijelaskan dalam tempoh yang ditetapkan, penjual berhak untuk menamatkan perjanjian jual beli dan wang deposit 10% pembeli dikira hangus.
  3. Pastikan tiada kelewatan dari peguam S&P/SPA dan pinjaman bank pembiaya atau pembeli sendiri yang boleh menjejaskan kelancaran proses kerja S&P.

 

Prosedur Terakhir: Penyerahan Kunci

prosedur beli rumah

  1. Sebelum proses penyerahan kunci, peguam akan memastikan bahawa hartanah yang dibeli tidak mempunyai tunggakan bil seperti;
    • Cukai pintu
    • Cukai  tanah
    • Air
    • Elektrik
    • Indah Water
    • Caj penyelenggaraan dan sebagainya
  2. Peguam juga akan menyerahkan baki harga jualan 90% kepada penjual dan penjual perlu menyerahkan kunci hartanah pada peguam.
  3. Peguam pula akan menyerahkan kunci hartanah kepada pembeli.

The post Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Prosedur Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah Tips Pelaburan ASB & Unit Trust (Saham Amanah)

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF Dalam Masa 20 Tahun

ASBF adalah satu senjata pelaburan yang terbaik di Malaysia. Anda boleh memilih sama ada untuk melabur dalam ASB atau ASBF sahaja ataupun gabungkan pelaburan ASBF dengan pelaburan hartanah. Dalam artikel kali ini saya akan terangkan strategi beli rumah dengan ASBF dan habiskan bayaran ansuran rumah tersebut dalam masa 20 tahun sahaja. Nak tahu rahsianya? Ikuti strategi-strategi di bawah.

 

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF 1 : Apply ASB Financing

Langkah pertama, pada tahun pertama (tahun 2018), buat ASB Financing tanpa lock-in period sebanyak RM 200,000 dengan kadar faedah 5.3% setahun untuk tempoh 30 tahun. Ansuran bulanan adalah sebanyak RM 1110.61. Bayar ansuran bulanan tanpa usik dividen. Dividen tahunan dianggarkan 7% setahun.

Selepas 3 tahun, baki pelaburan adalah sebanyak RM 245,009 dan baki hutang ASB Financing adalah sebanyak RM 191,153. Surrender akaun ASB Financing anda dan untung terkumpul adalah sebanyak RM 245,009 – RM 191,153 = RM 53,856 (rujuk jadual di bawah). 

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF

 

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF 2 : Beli Apartment dan Sewakan Semula Pada Kadar Perhead

Pada tahun ke-4 (2021), keluarkan untung terkumpul dan gunakan sebagai modal untuk beli rumah apartment 3 bilik 2 bilik air untuk tujuan pelaburan. Beli rumah apartment dengan harga sekitar RM 250,000. Pinjaman bank akan diberikan sebanyak 90% dari harga rumah iaitu RM 225,000 dengan kadar faedah 4.5% untuk tempoh 30 tahun. Ansuran bulanan adalah sebanyak RM 1140.04.

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF

Kos awal yang terlibat untuk pembelian rumah adalah sebanyak;

  • Earnest deposit: RM 25,000
  • Legal Fee: RM 6650
  • Loan Agreement: RM 3,900
  • Jumlah Keseluruhan: RM 35,550

Pada masa ini, baki untung terkumpul anda adalah sebanyak: RM 53,856 – RM 35,550 = RM 18,306

Gunakan RM 15,000 dari baki untung terkumpul sebagai modal untuk beli perabot, barang dapur dan untuk tambah partition rumah sewa anda. 2 orang penyewa boleh dimuatkan dalam satu partition.

Baki untung terkumpul pada saat ini adalah sebanyak RM 3306.

Kemudian, sewakan rumah sewa anda secara perindividu. Berikut adalah kutipan sewa bulanan mengikut bilik;

  • Master: 2 orang x RM 320 = RM 640
  • Medium: 2 orang x RM 280 = RM 560
  • Small: 1 orang x RM 400 = RM 400
  • Partition: 2 orang x RM 280 = RM 560
  • Jumlah: RM 2160
  • Aliran Tunai Sewaan: RM 2160 – RM 1140.04 = RM 1019.96

Dari sini anda dapat lihat, apabila anda gunakan strategi beli rumah dengan ASBF, entry kos anda menjadi rendah dan anda juga berjaya memiliki sebuah hartanah pelaburan beserta aliran tunai positif setiap bulan. Strategi seterusnya akan memberi anda panduan untuk selesaikan ansuran rumah anda dalam masa 20 tahun.

 

Strategi 3 : Apply Semula ASB Financing

Pada tahun ke-5 (2022), apply semula ASB Financing tanpa lock-in period sebanyak RM 200,000 dengan kadar faedah 5.3% setahun untuk tempoh 30 tahun. Ansuran bulanan adalah sebanyak RM 1110.61. Dividen tahunan dianggarkan 7% setahun. Gunakan lebihan duit sewa untuk membayar ASB Financing & rumah sewa anda.

Berikut adalah kiraan keuntungan anda.

  • Kutipan duit sewa: RM 2160
  • Ansuran bulanan rumah: RM 1140.04
  • Ansuran bulanan ASB Financing: RM 1110.61
  • Keuntungan: RM 2160 – RM 1140.04 – RM 1110.61 = – RM 90.65

Pada saat ini, anda akan defisit sebanyak RM 90.65 setiap bulan dan jumlah dalam setahun adalah sebanyak RM 1087.8. Anda boleh gunakan wang anda sendiri atau baki untung terkumpul sebanyak RM 3000 untuk membayar defisit ini. Teruskan membayar sehingga tahun ke-20.

 

Strategi Terakhir : Surrender ASB Financing dan Buat Full Settlement Untuk Pembiayaan Rumah Anda

Pada tahun ke-20, anda telah membayar ansuran rumah anda untuk tempoh 16 tahun manakala ASB Financing anda adalah untuk 15 tahun.

Pada tahun ke-20, baki hutang rumah anda adalah sebanyak RM 134,459 untuk tempoh 16 tahun bayaran (rujuk gambar di bawah).

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF

Baki pelaburan terkumpul ASB Financing anda pula ialah sebanyak RM 551,806 (rujuk jadual di bawah) dan baki hutang ASB Financing anda adalah sebanyak RM 137,706. Pada tahun ke -20, surrender ASB Financing pada pelaburan dan untung terkumpul yang diperolehi adalah sebanyak RM 551,806 – RM 137,706 = RM 414,101 untuk tempoh 15 tahun pelaburan.

Strategi Beli Rumah Dengan ASBF

Gunakan untung terkumpul untuk buat bayaran penuh pada apartment anda. Anda akan dapat untung sebanyak RM 441,101 – RM 134,459 = RM 306,642

Kesimpulannya, selepas 20 tahun, anda akan membuat bayaran penuh pada hartanah anda dan memiliki keuntungan sebanyak RM 306,642. Kos permulaan pada tahun pertama adalah RM 0. Menarik bukan strategi beli rumah dengan ASBF ni?

The post Strategi Beli Rumah Dengan ASBF Dalam Masa 20 Tahun appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Strategi Beli Rumah Dengan ASBF Dalam Masa 20 Tahun telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah Tips Pelaburan ASB & Unit Trust (Saham Amanah)

Teknik ASB Financing: Kumpul RM 37,000 Dalam 5 Tahun

Teknik ASB Financing ini sesuai untuk mereka yang inginkan pelaburan ASB Financing maksimum sebanyak RM 200,000. Namun mereka tiada simpanan yang cukup untuk membayar ansuran pada tahun pertama dan ingin bayar ansuran bulanan pada kadar yang rendah.

Perlu diingatkan bahawa teknik ini ada melibatkan penggunaan wang pinjaman peribadi. Oleh itu sebelum anda membuat keputusan menggunakan teknik ini, pastikan kadar faedah yang dikenakan ke atas pinjaman peribadi anda adalah rendah. Teknik ini sesuai diamalkan oleh penjawat awam kerana kadar faedah pinjaman peribadi yang ditawarkan amat rendah berbanding penjawat swasta. Jom ikuti teknik

 

Langkah 1: Mohon Pinjaman Peribadi

Sebagai contoh, Aidil merupakan seorang pekerja bergaji RM 5000 sebulan. Beliau ingin membuat ASB Financing sebanyak RM 200,000 dan menggunakan teknik ASB Financing ini.

Namun beliau tidak mempunyai simpanan tunai yang cukup untuk membayar dividen pada tahun pertama. Oleh itu, Aidil membuat pinjaman peribadi sebanyak RM 16,000 dengan kadar faedah 4% setahun untuk tempoh 5 tahun. Ansuran bulanan yang perlu dibayar adalah sebanyak RM 294.66 (rujuk gambar di bawah).

teknik asb financing

 

Langkah 2: Apply ASB Financing

Kemudian, Aidil membuat ASB Financing sebanyak RM 200,000 dengan kadar faedah 5.3% setahun untuk tempoh 30 tahun. Ansuran bulanan yang perlu dibayar adalah sebanyak RM 1,110.61. Jumlah ansuran bulanan untuk tempoh tahun pertama adalah sebanyak RM 13,327.32.

Aidil menggunakan wang pinjaman peribadi tadi untuk membayar ansuran bulanan ASB Financing pada tahun pertama dan baki wang yang tinggal adalah sebanyak RM 16,000 – RM 14,452.80 = RM 1547.20 (Ini adalah rahsia utama teknik ASB Financing ini).

Ansuran ASB Financing pada tahun kedua dibayar oleh dividen ASB Financing pada tahun pertama. Berikut adalah jadual pulangan ASB Financing Encik Aidil.

teknik asb financing

Pada tahun ke-5, Aidil surrender sijil ASB Financing dan baki sijil ASB Financing beliau adalah sebanyak RM 219,094. Baki hutang ASB Financing beliau dengan bank pula adalah sebanyak RM 184,425.

Keuntungan yang telah beliau peroleh adalah sebanyak; RM 219,094 – RM 184,425 = RM 34,669. Dengan hanya RM 294.66 sebulan dan jumlah bayaran sebanyak RM 17,679.60, Encik Aidil memperoleh keuntungan sebanyak RM 37,653. Menarik bukan Teknik ASB Financing ni?

The post Teknik ASB Financing: Kumpul RM 37,000 Dalam 5 Tahun appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Teknik ASB Financing: Kumpul RM 37,000 Dalam 5 Tahun telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah Tips Pelaburan ASB & Unit Trust (Saham Amanah)

ASB Financing: Pengenalan & Strategi Pelaburan Terbaik

Apa Itu ASB Financing (ASBF)?

ASB Financing adalah sebuah fasiliti pinjaman pelaburan ASB yang disediakan untuk kaum bumiputera sahaja. Apabila anda menggunakan fasiliti ASB Financing, anda telah membuat pinjaman wang daripada ejen bank ASB terpilih. Kemudian, wang pinjaman tersebut digunakan untuk membeli sijil pelaburan ASBF. Tiada istilah di mana anda guna fasiliti ASBF dan anda dapat sejumlah wang hasil dari ASB Financing. Had maksimum ASB Financing adalah sebanyak RM 200,000.

Syarat Dan Dokumen Yang Diperlukan Untuk Memohon ASB Financing / ASB Loan

  1. Melayu / Bumiputera 18 tahun keatas sahaja
  2. Berpendapatan tetap dan mempunyai slip gaji minimum 3 bulan. Sekiranya berniaga, penyata syarikat perlu dinyatakan dalam tempoh minimum 6 bulan.
  3. Penyata KWSP 2017 terkini.
  4. Rekod CCRIS yang bersih. Sekiranya anda mempunyai rekod CCRIS yang teruk, bersihkan rekod tersebut dalam masa 6 bulan. 
  5. Debt service ration tidak melebihi 60% untuk individu bergaji di bawah RM 3000 dan 85% untuk individu bergaji RM 3000 ke atas.
  6. Bagi yang tidak bekerja tetapi ada pendapatan tiap bulan, boleh jadikan ahli keluarga yang berpendapatan tetap sebagai pemohon bersama.
  7. Salinan kad pengenalan
  8. Penyata akaun ASB yang terkini

Teknik Pelaburan ASB Financing oleh ASB Genius (dihasilkan oleh Tuan Khairul Ezuwan Yusoff)

Teknik pelaburan ini diperkenalkan oleh Tuan Khairul Ezuwan Yusof dalam ebooknya iaitu ASB Genius. Terdapat 2 teknik yang beliau perkenalkan dalam ebook beliau.

Teknik 1: Teknik Compounding

Teknik ini sesuai untuk pelabur yang komited membayar ansuran bulanan ASB Financing. Ianya juga sesuai untuk mereka yang ingin mempunyai sebuah tabung simpanan dan pelaburan bulanan. Sebagai contoh, Aidil adalah seorang individu bergaji RM 5000 dan beliau layak untuk membuat ASB Financing sebanyak RM 200,000. Kadar keuntungan bank sebanyak 5.3% setahun untuk tempoh 30 tahun. Ansuran bulanan yang perlu dibayar adalah sebanyak RM 1,110.61 (rujuk gambar di bawah). Purata dividen ASB dianggarkan sebanyak 7% setahun.

Aidil komited membayar sebanyak RM 1,110.61 kepada bank setiap bulan. Beliau tidak pernah mengeluarkan dividen ASB beliau. Beliau komited membayar ansuran untuk 5 tahun.

Berikut adalah kiraan dividen terkumpul beliau:

Selepas 5 tahun, pelaburan ASB Financing dan dividen terkumpul beliau adalah sebanyak RM 280,510. Selepas 5 tahun juga, Aidil membatalkan sijil pelaburan beliau dan baki hutang beliau dengan bank tinggal sebanyak RM 184,425 (rujuk gambar di atas).

Keuntungan Aidil pada tahun ke-5 adalah sebanyak; RM 280,510 – RM 184,425 = RM 96,805

Kesimpulannya, dengan modal bayaran ansuran sebanyak RM 1,110.61 untuk 5 tahun, Aidil telah membayar sejumlah RM 66,636.6 (RM 1,110.61 x 12 bulan x 5 tahun). Namun, pada tahun ke-5 beliau juga telah mendapat keuntungan sebanyak RM 96,805. Menarik bukan?

Teknik 2: Teknik Rolling Dividen 

Teknik ini mengubah simpanan anda yang kecil kepada suatu pelaburan yang besar tanpa mengeluarkan komitmen bulanan pada tahun ke-2. Untuk menggunakan teknik ini, anda memerlukan modal untuk membayar ansuran ASB Financing untuk tahun pertama.

Sebagai contoh, Aidil adalah seorang individu bergaji RM 5000. Beliau layak untuk membuat ASB Financing sebanyak RM 200,000. Kadar keuntungan bank sebanyak 5.3 % setahun untuk tempoh 30 tahun. Ansuran bulanan yang perlu dibayar adalah sebanyak RM 1,110.61 (rujuk gambar di bawah).

Jumlah ansuran bulanan yang perlu dibayar oleh beliau untuk setahun adalah sebanyak RM 13,327.32. Untuk tahun pertama, Aidil membayar ansuran ASB Financing menggunakan wang beliau sendiri. Pada hujung tahun, dividen ASB dianggarkan 7% setahun dan Aidil mendapat dividen sebanyak RM 14,000. Pelaburan terkumpul pada tahun kedua adalah sebanyak RM 214,000. Dividen tahun pertama dikeluarkan dan digunakan untuk membayar ansuran ASB Financing pada tahun kedua. Baki pelaburan pada tahun kedua adalah sebanyak RM 200,673. Berikut adalah pengiraan lengkap tentang pelaburan Encik Aidil;

Pada tahun ke-5, pelaburan ASBF terkumpul Encik Aidil adalah sebanyak RM 219,094 dan baki hutang ASBF beliau adalah sebanyak RM 184,425. Sekiranya beliau surrender sijil ASB beliau, beliau untung sebanyak RM 219,094 – RM 184,425 = RM 34,669.

Kesimpulannya, dengan teknik ini, anda hanya perlu membayar ansuran pada tahun pertama dan biarkan wang anda berkembang untuk tahun-tahun seterusnya tanpa perlu membayar ansuran. Ada beberapa teknik lagi yang akan dikupas dalam artikel seterusnya. Tak sabar nak tahu? Tunggu artikel seterusnya…

The post ASB Financing: Pengenalan & Strategi Pelaburan Terbaik appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal ASB Financing: Pengenalan & Strategi Pelaburan Terbaik telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah Tips Pelaburan ASB & Unit Trust (Saham Amanah)

Apakah itu ASB (Amanah Saham Bumiputera)?

Logo Amanah Saham Bumiputera

 

Apakah itu ASB (Amanah Saham Bumiputera)?

Amanah Saham Bumiputera adalah sebuah dana amanah pelaburan khusus untuk kaum bumiputera Malaysia sahaja. ASB dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad pada 2 Januari 1990 dan tujuan dana ini ditubuhkan adalah untuk menyediakan satu platform simpanan dan pelaburan jangka panjang yang amat menguntungkan, konsisten dan memberikan pulangan yang terbaik pada para pelabur.

Dana ASB bersifat ekuiti tetap di mana harga seunit saham ASB dijual pada harga tetap iaitu RM 1.00. Selain itu, ASB tidak mengenakan sebarang caj ke atas jualan saham atau penebusan unit dan ini amat menguntungkan para pelabur.

Walaupun ASB merupakan instrument pelaburan terbaik untuk kaum bumiputera, ASB juga mempunyai kekurangan tersendiri iaitu ASB mempunyai had pelaburan sebanyak RM 200,000. Ini bermaksud pelaburan anda dihadkan kepada RM 200,000 namun jumlah pelaburan selepas perolehan dividen dibenarkan untuk melebihi RM 200,000.

Modal Amanah Saham Bumiputera

 

Macam Mana Nak Melabur Dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB)?

Terdapat dua cara untuk melabur dalam ASB sama ada pelaburan menggunakan wang simpanan anda sendiri atau menggunakan pinjaman ASB atau lebih dikenali sebagai ASB Financing. Untuk mereka yang baru nak berjinak dalam pelaburan ASB, kaedah yang digalakkan adalah pelaburan melalui pinjaman ASB atau ASB Financing. Terdapat 3 teknik loan ASB yang paling popular yang diperkenalkan oleh Tuan Khairul Ezuwan Yusof dalam ebooknya iaitu ASB Genius.

 

Kat Mana Boleh Beli Saham Amanah Saham Bumiputera (ASB)?

Saham Amanah Saham Bumiputera (ASB) boleh dibeli di ejen bank yang terpilih atau di ejen bukan bank yang terpilih. Ejen bank yang terpilih adalah seperti Maybank, RHB, CIMB dan Affin Bank. Melalui ejen bank, para pelabur boleh manambah unit pelaburan mereka menggunakan perbankan atas talian. Selain ejen bank, terdapat juga ejen bukan bank iaitu Pos Malaysia.

Hukum Amanah Saham Bumiputera

 

Hukum ASB Bagi Orang Islam

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-80 yang bersidang pada 1 – 3 Februari 2008 telah membincangkan Pelaburan Dalam ASN, ASB Dan Seumpamanya.

Muzakarah telah memutuskan seperti berikut:

Setelah mendengar taklimat dan penjelasan serta meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa bagi menjaga kepentingan dan maslahah umat Islam serta mengelakkan kemudharatan yang lebih besar, hukum melabur dalam skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) serta dividen atau bonus yang diterima adalah harus.

 

Kesimpulan

Amanah Saham Bumiputera adalah pelaburan terbaik untuk kaum bumiputera. Hal ini kerana ASB adalah satu-satunya instrumen simpanan dan pelaburan jangka panjang dengan risiko yang rendah. Pelbagai teknik boleh digunakan untuk dapat pulang terbaik melalui ASB.

The post Apakah itu ASB (Amanah Saham Bumiputera)? appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Apakah itu ASB (Amanah Saham Bumiputera)? telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.

Categories
Tips Hartanah Tips Kewangan

Tips Urus Gaji Tunai Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Pengenalan

Isu gaji tunai adalah satu isu yang sering juga berlaku di kalangan kita.  Gaji tunai adalah sesuatu yang sukar untuk dibuktikan nilai sebenarnya hanya berdasarkan slip pembayaran gaji.  Lebih menyukarkan apabila ada sesetengah yang berpendapatan tunai tidak mempunyai potongan KWSP.

Potongan KWSP adalah sesuatu elemen yang membantu pihak pemberi pinjaman untuk menganggarkan gaji bulanan anda. Disitu kiraan boleh dibuat untuk mengandaikan berapakah gaji bulanan anda berdasarkan potongan tetap KWSP anda. Namun jika tiada potongan KWSP, pemberi pinjaman akan sukar untuk menafsir pendapatan anda. Ada juga peminjam yang bertanyakan kepada saya:

“Tuan, habis tu macam mana? takkan selama lamanya saya tak boleh nak memohon apa apa pinjaman tuan? saya memang ada gaji, cuma tak masuk bank je..”

gaji tunai

 

Strategi Menguruskan Gaji Tunai!

Saya sering menasihatkan para pelanggan di dalam golongan ini dengan cara yang mudah namun harus mempunyai displin yang bagus.  Ingat! Ianya memerlukan displin yang bagus. Jika anda mempunyai gaji tunai, bukalah satu akaun simpanan di mana mana bank tempatan anda berada. Anda boleh membuka akaun simpanan anda di Maybank, CIMB, RHB, Bank Islam, Bank Rakyat, BSN dan bermacam bank lagi. Pilih bank yang memberi keselesaan untuk anda berurusan dari segi pengeluaran dan juga kemasukan wang.  Yuran pembukaan akaun adalah bergantung kepada polisi bank yang anda kunjungi.

gaji tunai

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

  • Pilih dan buka akaun simpanan di bank pilihan anda. (Ingat! Faktor pengeluaran dan kemasukan wang adalah mudah dan selesa bagi anda).
  • Jika anda menerima gaji tunai pada setiap hujung bulan sebagai contoh pada 30hb atau 31hb, depositkan wang gaji anda pada hari yang sama anda menerimanya. Ini untuk membuktikan pembayaran slip yang anda terima dan nilai kemasukan itu adalah sama.
  • Bagi yang mempunyai dua kali pembayaran gaji pada setiap bulan, kebiasaannya disebut ‘ADVANCE’, anda depositkan juga nilai yang anda terima dua kali pada setiap bulan.
  • Anda cuba untuk mendisplinkan hal ini sekurangnya selama ENAM BULAN berturut turut.
  • Cetak penyata simpanan anda. Sesetengah bank memberikan penyata simpanan dan urusniaga pada setiap bulan kepada anda. Simpan dan failkan dengan kemas.
  • Jika anda mempunyai pendapatan lain seperti pendapatan sampingan kecil, masukkan juga ke dalam bank. Ini bagi membuktikan yang anda mempunyai aliran wang tunai keluar dan masuk setiap bulan.
  • Elakkan menyimpan gaji tunai di rumah, simpankan ia di bank-bank yang anda pilih.  Selain daripada menjamin keselamatan, ianya juga untuk membuktikan bahawa anda mempunyai pendapatan pada nilai nilai yang tertentu.

 

Kesimpulan

Tidak kiralah berapa wang gaji tunai yang anda terima, displinkanlah diri untuk membuat simpanan terlebih dahulu. Rekod ini penting untuk membantu anda dalam memohon pembiayaan perumahan. Antara lainnya anda juga boleh melakukan permohonan joint account ketika proses permohonan pembiayaan dengan pasangan anda yang mungkin mempunyai gaji tetap melalui bank.

The post Tips Urus Gaji Tunai Untuk Lulus Pembiayaan Rumah appeared first on Hartanah Viral.

Artikel asal Tips Urus Gaji Tunai Untuk Lulus Pembiayaan Rumah telah ditulis oleh Aidilfitri di Hartanah Viral.